READC FACEBOOK   Google Plus READC  YouTube READC

Email
             

+4 0364 887 660

+4 0772 030 704

+4 0771 123 519

Monitorizarea si Protectia Animalelor 
Tierschutz Verein
  • EN
  • Home
  • Animale
    • Cauta un animal
    • Importanta inregistrarii
    • Importanta cipului
    • Importanta plachetei
    • Importanta centralei telefonice
    • Importanta legitimatiei
  • Comunitatea READC
    • Prezentare READC
    • Echipa READC
  • Activitati
  • Presa
    • Aparitii Presa
    • Aparitii media
  • Doneaza
  • Dreptul animalelor
    • Legislatie
  • Comunicare cu autoritatile
  • Contact

Raport de sinteză asupra activităţii de identificare şi monitorizare a câinilor cu stăpân din Câmpia Turzii 2013-2014

Raport de sinteză asupra activităţii de identificare şi monitorizare a câinilor cu stăpân, conform protocolului încheiat cu Consiliul Local al municipiului Câmpia Turzii de Registrul Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie – Turda la data de 01.11.2013

1. Am inceput campania de înregistrare şi microcipare a câinilor cu proprietar în data de 07.11.2013.

Proprietarii câinilor au fost informaţi în prealabil să se prezinte în cele 5 (cinci) puncte fixe stabilite de medicul veterinar contractat de R.E.A.D.C, Dr. Călin Mărginean.

În primele zile am înregistrat un procent foarte scăzut de prezentă, deşi proprietarii câinilor au fost anuntaţi de obligativitatea de a se prezenta. Am decis în comun acord de a continua acţiunea, deplasându-ne noi pe cartiere şi străzi, din locuinţă în locuinţă, împreună cu medicii veterinari, angajaţii şi colaboratorii contractaţi de R.E.A.D.C., efectuând astfel un inventar complet al tuturor proprietarilor de câini din municipiu.

Am întâmpinat multe dificultaţi, nefiindu-ne permisă intarea în curţi. Unele persoane chiar şi-au ascuns câinii sau i-au îndepărtat de pe proprietate, primindu-ne cu un comportament agresiv şi recalcitrant. Aceste persoane nu au înţeles importanţa campaniei, nu doreau să aibă răspunderea ca proprietari de animale, fiind în prealabil greşit informaţi privind rolul microcipării şi al plachetei de recuperare.

Teama lor a fost de a nu plăti impozit pe animalul deţinut, din data de 01.01.2014, sau costuri de 150 lei pe înregistrare, cum s-a vehiculat în mediile TV.

Un alt eveniment nefericit din perioada campaniei, a fost muşcarea unuia dintre medicii noştrii veterinari de către un câine agresiv, scăpat de sub control de către proprietarul lui.

Am dus o muncă grea de convingere în a le explica cetăţenilor rolul, importanţa şi seriozitatea campaniei, şi faptul că întreaga acţiune a fost plătită de R.E.A.D.C., dânşii neavând alte cheltuieli suplimentare.

Persoanele care au refuzat microciparea câinilor deţinuţi sunt înregistraţi în baza noastră de date şi vor fi contactate în speranţa că se vor convinge încet şi sigur de seriozitatea noastră.

2. Campania este încă în curs de desfășurare, însă în această scurtă perioadă, au fost microcipaţi şi identificaţi câinii cu proprietar în procent de 85%.

Cei 85% reprezentând implantarea de microcipuri, montarea plăcuţelor R.E.A.D.C. la 1.315 caini şi 40 de plăcuţe R.E.A.D.C. montate câinilor care aveau deja implantat un microcip.

3. În prezent, cei rămaşi neidentificaţi, se prezintă voluntar la cabinetul veterinar prestator, fiind microcipaţi cca 10 câini/săptămână.

Cei care nu au fost găsiţi acasă sunt un procent minim şi îi vom contacta sau informa în următorul interval. Sperăm ca până în luna martie să ajungem la un procent de 95-97%. În cei 3-5% neînregistraţi se încadrează proprietarii care au refuzat microciparea sau care îşi achiziţionează câini fără a anunţa R.E.A.D.C.

Ne bucurăm să vă informăm că rezultatele acţiunii dau roade, echipa R.E.A.D.C. fiind deja anunţată de 10 proprietari înregistraţi în baza noastră de date despre decesul animalelor deţinute.

Primul eveniment de importanţă majoră în recuperarea unui câine pierdut, a fost al cetăţeanului Moldovan Emil, la data de 15.12.2013, care şi-a reprimit animalul doar după câteva ore de la dispariţia lui, fiind contactată telefonic centrala permanentă R.E.A.D.C. de către un locuitor al oraşului Câmpia Turzii. Cetăţeanul a văzut câinele și a sunat la numărul R.E.A.D.C. de pe placheta reflectorizantă, transmiţând seria de înregistrare de pe reversul plăcuţei montată la zgarda patrupedului.

Acest lucru a confirmat importanţa majoră a contactului optic imediat cu placheta R.E.A.D.C., care semnalizează: ”Atenţie!!! Acest câine are stăpân, este înregistrat!”, evitând astfel capturarea, transportul în adăpost, suferinţele inutile şi cheltuielile suplimentare pentru animal.

Deci, modelul de indentificare Plachetă+Transponder+Centrală telefonică permanentă al Asociaţiei Tasso e.V. din Germania, se dovedeşte a fi cea mai fiabilă metodă, aceasta dovedindu-se în peste 30 de ani de experiență, transformare şi adaptare tehnică continuă.

După cum știţi, Asociaţia Tasso e.V., ca partener al R.E.A.D.C., este şi donatorul technicii şi susţinătorul logistic al acestei acţiuni.

O altă reuşită semnificativă este că cetăţenii care din diferite motive nu au mai putut să îşi întreţină câinele, au anunţat predarea lui în adăpostul orăşenesc, evitând abandonul şi sălbăticirea lui pe străzile oraşului Câmpia Turzii.

Toate acestea arată că cetăţenii, datorită campaniei de informare şi a acţiunii noastre, au început să înţeleagă şi să conştientizeze importanţa înregistrării şi monitorizării animalelor deţinute, mărindu-se asfel gradul de responsabilitate al proprietarilor.

Sunt depuse de asemenea cereri de castrare, care datorită temperaturilor scăzute nu pot fi efectuate în această perioadă a anului, dar vor fi efectuate în primăvara aceasta.

Startul campaniei de castrare şi programările se vor face de către medicul veterinar contractat de noi.

Pentru o conștientizare şi înbunătăţire a culturii civice, am comandat un catalog de informare cu câini în diferite ipostaze, sfaturi şi reguli de comportament, care poate fi prezentat în şcoli la orele de dirigenţie, bineînțeles după prezentarea catalogului la următoarea întâlnire dintre R.E.A.D.C. şi conducerea municipiului Câmpia Turzii.

Acest lucru este necesar, deoarece faptele bune şi comportamentul adecvat în coabitarea citadină om-animal se cultivă printr-un proces de educaţie, înca de pe băncile şcolii, pentru a da rezultate.

4. R.E.A.D.C va dona 4 (patru) cititoare de microcipuri Iso Primăriei Câmpia Turzii, care vor fi distribuite gardienilor publici şi d-lui Irimies Alin, consilier-medic veterinar.

5. Donăm 4 cuşti de transport, care va fi amplasată pe un spaţiu indicat de Primăria Câmpia Turzii, unde se vor păstra 2-3 zile câinii recuperaţi de pe străzile oraşului, ca proprietarii de animale să aibă timpul necesar pentru recuperarea animalelor dragi chiar în apropierea lor, pe raza municipiului în aceaşi zi.

Această măsură are o importanţă deosebită pentru că adăpostul se află în alt oraş, iar foarte mulţi proprietari, din cauza vârstei înaintate, a lipsei mijloacelor de transport sau posibilităţilor materiale, renunţă la animalul drag.

6. Propunem ca animalele înregistrate şi trimise în adăpost să fie separate de cele neînregistrate sau bolnave. Cele înregistrate la R.E.A.D.C. fiind animale deparazitate, vaccinate antirabic şi monitorizate, au astfel mai multe şanse să fie adoptate.

7.  A.N.S.V.A. şi organele competente, prin medicul veterinar contractat de R.E.A.D.C., va avea dreptul de informare şi acces în bază comună de date, conform contractului de prestări servicii, punctul VI - 6., încheiat la 7.11.2013.

Conducerea şi cetăţenii municipiul Câmpia Turzii se pot mândrii că locuiesc în primul oraş din România care are un inventar complet şi actual al câinilor, cea mai modernă şi performantă indentificare, combinaţia plachetă-cip-centrală permanentă, precum şi înregistrarea lor într-un sistem internațional de căutare.

În scopul informării oportune şi corecte a cetăţenilor asupra progresului major înregistrat prin acţiunea noastră comună, propunem o conferinţă de presă informativă la sediul primăriei Câmpia Turzii, la o dată stabilită de comun acord.

Cu stimă,

Director general R.E.A.D.C.

Iulia Iozsa

Turda, 15.03.2014

Comments

  • No comments made yet. Be the first to submit a comment

Leave your comment

Loading
Guest Thursday, 23 March 2023
Reload Image
CSS Valid | XHTML Valid | Top | + | - | reset | RTL | LTR
Copyright © Yougrids 2023 All rights reserved. Custom Design by Youjoomla.com
YJSimpleGrid Joomla! Templates Framework official website
Activitati