|
||
Monitorizarea si Protectia Animalelor
Tierschutz Verein
|
În data de 08.05.2019, R.E.A.D.C. Turda a susținut o conferință de presă în sala de conferințe a Palatului Cultural „Ionel Floașiu” Câmpia Turzii, în care i-am avut ca invitați pe Dorin Lojigan, primar al Municipiului Câmpia Turzii, Alin Irimieș, reprezentant al Primariei Câmpia Turzii, Philip McCreight, președintele Asociației Tasso e.V. Germania, Călin Mărginean, medicul veterinar concesionar al municipiului, și colaboratorul R.E.A.D.C., prof. dr. Paul Alexandru.
Tema abordată a fost activitatea de gestionare a populației canine de pe teritoriul orașului Câmpia Turzii.
Câmpia Turzii a devenit, încă din anul 2013, primul și singurul municipiu din România în care toți câinii cu stăpân au fost înregistrați, deparazitați și vaccinați antirabic.
Primarul municipiului, Dorin Lojigan, a mulțumit asociațiilor R.E.A.D.C. și Tasso e.V. Germania pentru faptul că s-au implicat direct încă din anul 2013. De asemenea, a afirmat că acest principiu aplicat rezolvă într-o mare măsură problema câinilor fără stăpân, înmulțirea necontrolată și abandonul, aplicându-se amenzi pentru abandonul și nesupravegherea câinilor pe UAT Câmpia Turzii.
Președintele Asociației Tasso e.V. Germania, Philip McCreight, a mulțumit celor implicați în acest proiect și a subliniat faptul că succesul acțiunii și evitarea abandonului se bazează pe cele cinci principii fundamentale de mai jos:
1. Înregistrare;
2. Monitorizare/recuperare (prin centrala telefonică permanentă);
3. Castrare/sterilizare;
4. Informarea cetățenilor și educarea elevilor pe tema protecției animalelor;
5. Dezvoltarea culturii adopțiilor regionale.
Toate acestea au condus către evitarea abandonului și intervenției ecarisajului, ca atare s-au redus costurile alocate din bugetul local.
Prevenția este mai ieftină decât combaterea
Asociația R.E.A.D.C. a oferit gratuit cetățenilor din localitate:
- montarea la zgarda animalului a plachetei reflectorizante (marcată cu numărul centralei de recuperare permanente al asociației și seria animalului, pentru o recuperare rapidă);
- inocularea subcutanată a microcipului;
- legitimație card cu datele proprietarului și ale animalului;
- monitorizarea prin centrala telefonică permanentă,
- 4 cititoare pentru autoritățile de control în vederea identificării rapide a câinilor;
- căutarea internă și internațională a animalului (datorită conectării la baza de date performantă a Tasso e. V Germania, cu peste 10 milioane membri);
- vaccinarea antirabică gratuită, ca parte a programul național strategic.
Pentru a citi întregul referat, vă rugăm accesați linkul de mai jos:
https://readc.ro/…/activitatea-asociatiei-r-e-a-d-c-in-peri…
Începând cu anul 2015, în toate școlile din Câmpia Turzii am dat startul unui proiect educațional, prin care am urmărit conștientizarea și îmbunătățirea culturii civice, dezvoltarea responsabilității elevilor și a cetățenilor în ceea ce privește deținerea unui animal de companie și importanța siguranței cetățenilor și a sănătății publice în România.
https://readc.ro/…/campanie-educativa-copiii-din-campia-tur…
Asociația R.E.A.D.C. își propune ca proiect de viitor organizarea unor campanii anuale sociale de castrare/sterilizare a animalelor cu și fără stăpân din Câmpia Turzii, cu ajutorul unei clinici mobile.
Intenția R.E.A.D.C. a fost de a achiziționa o clinică mobilă, însă C.M.V., prin Hotărârea 3/2009, a condiționat utilizarea acesteia strict pe animale fără stăpân.
Datorită victoriei pe care am obținut-o în instanță, într-un proces la Curtea de Apel Cluj împotriva C.M.V., asociațiile pot deveni proprietarii unei clinici veterinare mobile și efectua tratamente și intervenții chirurgicale pentru animale de companie.
https://readc.ro/…/victorie-pentru-9-milioane-de-proprietar…
Marin Bleidner a amintit de problema „turismului canin”, pe care o apreciază drept o afacere a ecarisajului și a autorităților, menționând că problema câinilor „maidanezi” (așa cum sunt cunoscuți în limbajul comun), se poate rezolva doar printr-o acțiune amplă, pe mai multe paliere, care să vizeze atât identificarea/monitorizarea, cât și castrarea animalelor, educarea cetățenilor și dezvoltarea culturii adopției.
Toate acestea constituie doar partea secundară a acțiunii obligatorii de vaccinare antirabică, parte a sănătății publice și a siguranței naționale.
Prin acest proiect am dorit să demonstrăm că se poate!!!!
Se poate, însă trebuie să existe voință și implicare!!!!
Acest proiect putea fi implementat încă din anul 2013 pe plan național... însă nu s-a dorit!!!!
Dreptul românilor la siguranță și sănătate publică era de ani de zile anulat din cauza legislației abuzive în favoarea unui grup infracțional, care ȘANTAJA vaccinarea antirabică gratuită și obligatorie de plata la liberă negociere a microcipării, a carnetului de sănătate și a înregistrării în R.E.C.S. – C.M.V. – registru, făcut fără licitație publică și fără transparență, la o acțiune de interes național, impusă prin Lege Organică, care nu a stabilit costuri (Legea 258/2013)
Concluzii finale:
- Programul Național Strategic de prevenire, combatere, eradicare și control a bolilor transmisibile de la animale la om (zoonoze) reprezintă o actiune obligatorie de interes național prevăzut la art. 2 din legislația sanitar-veterinară, și în Constituția României;
- programul de vaccinare antirabică gratuită și obligatorie nu poate funcționa eficient, dat fiind că ANSVSA zădărnicește aplicarea programului prin acceptarea pasivă a normelor și ordinelor date în interes de grup, ca de exemplu Ordinul nr. 1/ 2014, ce blochează programul național stategic, obligând la plata în privat;
- de peste cinci ani nu se aplică în mod corect programul (de vaccinare antirabică); zădărnicirea combaterii bolilor reprezintă infracțiune și se pedepsește conform codului penal;
- teama noastră, a cetățenilor, este că o epidemie de rabie, în coroborare cu alte zoonoze, precum și cu alte boli ca: pesta porcină, gripa aviară, scrapia etc., pune sistemul sanitar veterinar în fața colapsului comercial și economic, iar România în fața falimentului.
Prevenția prin control și supraveghere este principiul de funcționare a asociației noastre și duce la eradicarea abandonului și, ca atare, la îmbunătățirea radicală a siguranței citadine, a sănătății publice și bunăstării animalelor.
Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este cinism!
Conferință de presă o puteti viziona accesand linkul de mai jos: