|
||
Monitorizarea si Protectia Animalelor
Tierschutz Verein
|
Asociaţia pentru protecţie, monitorizare şi recuperare a animalelor R.E.A.D.C. România, în colaborare cu TASSO e.V. Germania şi Asociația Studenţilor în Drept, a organizat, în data de 04 octombrie 2014, cu ocazia Zilei Internaţionale a Animalelor, în Amfiteatrul “Nicolae Titulescu” al Universităţii de Drept din Bucureşti,
FESTIVITATEA DE PREMIERE A DIFERITELOR ORGANIZAŢII ȘI PERSOANE FIZICE,
care au luptat pentru drepturile animalelor, protecția acestora și informarea cetăţenilor.
Această întâlnire a fost un adevărat “Oscar al protecţiei animalelor” și un important pas spre o conexiune internațională. Marin Bleidner, inițiatorul acestui proiect, consideră că legislația privind drepturile animalelor este un domeniu nou, dar absolut necesar, care se creionează la orizont.
Din partea Tasso e.V. a luat cuvântul și dna. Petra Zipp, care a câștigat respectul cetățenilor din România în multe acțiuni de ajutor în protecția animalelor, fiind implicată de mulți ani, cu proiecte realizate în România.
Invitații au discutat despre legislația în domeniu și despre necesitatea schimbului de informații între juriștii din țară și cei din UE, ca etapă necesară a integrării României în structurile dreptului european și a actualizării legislației în domeniu.
Mesajul video al celebrului specialist în drepturile animalelor, Konstantin Leondarachis & colegii, din Germania, trimis studenților și juriștilor prezenți la festivitate, a fost un mesaj de susținere și o invitație de colaborare la nivel european.
Au luat cuvântul studenţi ai Facultătii de Drept, avocaţi, dar și mulți activiști, care au explicat importanţa şi necesitatea de a-i proteja pe cei care nu o pot face singuri.
“Dreptul animalelor” este un domeniu nou în tânăra democraţie din România şi, ca orice lucru nou, produce temeri, reticenţe, deci trebuie explicat, cultivat, pentru a ajunge la nivelul acceptabilităţii şi culturii occidentale în domeniul protecţiei animalelor. Vorbitorii au adus în discuție necesitatea de a se iniția mai multe eforturi juridice la nivelul țării, pentru a se sancționa cruzimile față de animale și fraudele uriașe în structurile statului cu responsabilități în domeniu, de a avea mai mulți specialiști (avocați și juriști) alături de noi, de a avea fiecare mai mult curaj să se alăture “nucleului dur” al protecției animalelor.
Pe parcursul întâlnirii s-au decernat premii și diplome celor care s-au implicat în domeniul legislativ sau au desfășurat o activitate susținută de protecție a animalelor, și s-au oferit vouchere pentru hrana animalelor.
Au fost nominalizate, în semn de respect și recunoștință pentru anii de muncă şi sacrificiu voluntar, următoarele organizații și persoane fizice:
- ”Asociația Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie” din Turda, care a devenit cunoscută prin desfășurarea unui proiect în orașul Câmpia Turzii, ce a făcut din acest oraș primul din România în care toată populația canină cu stăpân a fost microcipată, dotată cu plachetă reflectorizantă și înregistrată într-o bază unică de date, gratuit. În cadrul acestui program s-a pus la dispoziția populației și o centrală telefonică permanentă, cu scopul recuperării animalelor pierdute sau al identificării persoanelor care abandonează animale, în vederea sancționării, conform legii. Ca urmare a acestei initiațive, abandonul în orașul Câmpia Turzii, în anul 2014, a scăzut până la 0,6 %, față de perioada anterioară. Concomitent s-a desfășurat și o campanie de informare a populației asupra obligațiilor ce revin deținătorilor de animale, considerând că informarea populației face parte din strategia succesului.
- “Alianța pentru Combaterea Abuzurilor” din Brașov, pentru participarea activă la demersuri privind sterilizarea și combaterea abandonului câinilor, care au stat la baza normelor de aplicare a Legii 258/2013, și pentru multitudinea de procese împotriva abuzurilor statului, majoritatea câștigate, precum și pentru contribuția directă la acțiunea juridică de suspendare a acestora.
- Asociația “Cuțu, cuțu” din București, pentru celebra declanșare a urmăririi penale împotriva Administrației pentru Supravegherea și Protecția Animalelor - ASPA, în care DNA a constatat delapidări de peste 1 milion de euro în sistem, pentru alte numeroase procese înaintate instanțelor, precum și pentru organizarea manifestațiilor împotriva abuzurilor autorităților, cu referire la protecția animalelor.
- Asociația “A doua șansă” - Vâlcea, pentru o multitudine de demersuri juridice împotriva abuzurilor organelor locale privind câinii comunitari și asupra corespondenței și a sferei private.
- Avocat Cătălin Georgescu pentru susținerea constantă a organizațiilor de profil, în special Asociația “Cuțu, cuțu”, în mod voluntar, cu implicare în acțiunea de succes de la Curtea Constituțională din anii 2011 și 2013, și în numeroase procese și plângeri penale.
- Avocat Alexandra Ciocodeică, de la Fundația “Vier Pfoten”, pentru acțiunea penală introdusă la Curtea de Apel, având ca obiect suspendarea normelor de aplicare a Legii 258/2013.
- Kuki Bărbuceanu, pentru prodigioasa sa activitate în protecția animalelor, precum și pentru rolul de mediator între organele de stat, organizații și societatea civilă.
- Maria Beck și Daniel Tomescu, “Premiu pentru întreaga activitate”.
- Antonela Pascale, pentru voluntariat în numeroase acțiuni pentru drepturile tuturor animalelor, incluzând câinii, marcarea Zilei Internaționale a Eliberării Animalelor, precum și numeroase acțiuni în instanță împotriva Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor – ASPA, recente fiind șase procese pentru suspendarea activității acesteia.
- Ilie Loredana Ionela, co-organizatoarea conferinței și membră a “Asociației Studenților în Drept”. Dinamica noastră gazdă a primit “Premiul pentru cel mai bun voluntar pe linie juridică”.
Atât invitații prezenți, cât și persoanele fizice ce îngrijesc un mare număr de animale, multe dintre ele absente din cauza obligațiilor curente față de acestea, au primit premii constând în vouchere în valoare de 150 lei, pentru achiziționarea de hrană pentru acestea.
Studenții de la Universitatea de Drept, gazdele noastre, au fost invitați să devină inițial voluntari și, mai târziu, să ni se alăture în eforturile noastre pe linie juridică, și în colaborarea cu juriști din Europa.
Aceste premii au constituit un semnal pentru omagierea eforturilor deosebite in protecția animalelor și, în special, în colaborarea juridică la nivel european.
În România însă, numărul persoanelor care ar trebui să primească premii pentru implicare juridică și tot ce înseamnă protecția animalelor, este uriaș. Sperăm în mai multă unitate și coroborarea eforturilor la nivel național, iar întâlnirea noastră să pună bazele unei colaborări fructuoase cu colegii și autoritățile din întreaga țară și din străinătate.
Sperăm ca această primă conferință în România să fie începutul unei colaborări fructuoase, benefică pentru toți cei implicați, scop în care să organizăm anual o astfel de manifestare.
M. Bleidner
Coordonator proiect
CONTACT
tel. +4(0)364-887 660,
12.10.2014
Galerie foto
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |