READC FACEBOOK   Google Plus READC  YouTube READC

Email
             

+4 0364 887 660

+4 0772 030 704

+4 0771 123 519

Monitorizarea si Protectia Animalelor 
Tierschutz Verein
  • EN
  • Home
  • Animale
    • Cauta un animal
    • Importanta inregistrarii
    • Importanta cipului
    • Importanta plachetei
    • Importanta centralei telefonice
    • Importanta legitimatiei
  • Comunitatea READC
    • Prezentare READC
    • Echipa READC
  • Activitati
  • Presa
    • Aparitii Presa
    • Aparitii media
  • Doneaza
  • Dreptul animalelor
    • Legislatie
  • Comunicare cu autoritatile
  • Contact

Câmpia Turzii - prima localitate în care toți câinii cu stăpân au fost microcipați si înregistrați

În martie 2014, la Primăria Câmpia Turzii, a avut loc o conferință de presă în care echipa R.E.A.D.C. și administrația locală au prezentat rezultatele primei acțiuni de microcipare și înregistrare gratuită a câinilor cu stăpân din oraș. Au fost invitați toți cei care au contribuit la reușita acestei acțiuni pilot pentru România, dintre care îi amintim pe viceprimarul Dorin Lojigan și pe medicii veterinari Alin Irimieș și Călin Mărginean.

 

Câmpia Turzii este prima localitate din România în care toți câinii cu stăpân de pe raza sa administrativă au fost microcipați. Această activitate a fost posibilă datorită unui protocol încheiat între R.E.A.D.C. Turda și Consiliul Local al municipiului, la data de 1 noiembrie 2013. În baza acestui protocol, locuitorii orașului au beneficiat de microcipare, identificare și monitorizare gratuită pentru animalele lor de companie. Astfel, RE.A.D.C. și partenerii noștrii din Germania, Tasso e.V., s-au obligat să suporte toate cheltuielile de identificare și monitorizare a câinilor cu stăpân.

La nivelul municipiului au fost microcipați 1387 de câini cu proprietar. Fiecărui animal i-a fost inserat un microcip și atașată la zgardă o plachetă care conține o serie unică de identificare și numărul centralei telefonice R.E.A.D.C., la care cei care găsesc un cățel, sau proprietarii acestuia, pot apela în caz de găsire, pierdere sau furt. Proprietarii câinilor au primit și o legitimație cu datele personale și ale animalelor deținute. În cadrul aceleiași campanii, au fost oferite gratuit autorităților locale patru cititoare ISO, care identifică microcipul câinelui de la o distanță de câțiva metri.

De asemenea, R.E.A.D.C. a anunțat că va dona patru cuști de transport, care vor fi amplasate pe un spațiu indicat de Primăria Câmpia Turzii, unde se vor păstra 2-3 zile câinii recuperați de pe străzile orașului, ca proprietarii de animale să aibă timpul necesar pentru recuperarea animalelor dragi, chiar în apropierea lor, pe raza municipiului, în aceeași zi. Această măsură are o importanță deosebită pentru că adăpostul se află în alt oraș, iar foarte mulți proprietari, din cauza vârstei înaintate, a lipsei mijloacelor de transport sau posibilităților materiale, renunță la animalul drag.

Asociația noastră a propus ca animalele înregistrate și trimise în adăpost să fie separate de cele neînregistrate sau bolnave. Cele înregistrate la R.E.A.D.C., fiind animale deparazitate, vaccinate antirabic și monitorizate, au astfel mai multe șanse să fie adoptate.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi campanii, proprietarii de câini au fost anunţaţi că îşi pot steriliza animalele gratuit. Acţiunea a fost demarată cu succes în primăvară, după ce s-au întocmit listele cu solicitanţii.

Acțiunea R.E.A.D.C. și Tasso e.V. Germania, în colaborare cu Primăria Turzii, a preîntâmpinat obligațiile stabilite prin legea care impune microciparea animalelor și sterilizarea animalelor care nu sunt de rasă, în caz contrar, proprietarii acestora fiind pasibili de amendă.

În raportul oferit presei în cadrul conferinței, se precizează: ”În primele zile am înregistrat un procent foarte scăzut de prezență, deși proprietarii câinilor au fost anunțați de obligativitatea de a se prezenta. Am decis de comun acord să continuăm acțiunea, deplasându-ne noi pe cartiere și străzi, din locuință în locuință, împreună cu medicii veterinari, angajații și colaboratorii contractați de R.E.A.D.C., efectuând astfel un inventar complet al tuturor proprietarilor de câini din municipiu. (...) Am dus o muncă grea de convingere în a le explica cetățemilor rolul, importanța și seriozitatea campaniei, și faptul că întreaga acțiune fiind plătită de R.E.A.D.C, dânșii nu au alte cheltuieli suplimentare.”

Iulia Iozsa, director general R.E.A.D.C. Turda:

”Ne bucurăm, şi pe această cale vă informăm că această campanie a început să dea roade. Mulţi proprietari au anunţat centrala noastră telefonică R.E.A.D.C. de decesul câinilor, de schimbarea proprietarului, sau efectiv nu au mai avut resurse financiare de a întreţine câinele respectiv şi l-au predat la adăpostul din Bogata. O altă reuşită semnificativă este că doi proprietari şi-au pierdut câinele pe raza municipiului şi au fost recuperaţi câinii în mai puţin de 24 de ore de la pierdere. Persoana care a găsit câinele a sunat la centrala noastră telefonică, a dat numărul de pe plachetă şi automat proprietarul şi-a recuperat câinele în mai puţin de câteva ore, astfel evitând costuri suplimentare pentru oraş, pentru adăpost."

Marin Bleidner, coordonator de proiect:

"Pe lângă transponderul care se injectează câinelui, proprietarul primeşte şi o legitimaţie şi un medalion de identificare a animalului. Medalionul are acelaşi cod-serie ca şi microcipul şi este un avertizor optic: oricine vede un câine cu medalion sună la centrala R.E.A.D.C. iar noi identificăm animalul care este returnat proprietarului."

Philip McCreight, reprezentant Tasso e.V. Germania:

"Tasso are o experienţă de 31 de ani în identificarea şi înregistrarea animalelor de companie şi are cea mai mare bază de date a animalelor din Europa. Suntem foarte încântaţi că am avut ocazia de a participa la acest proiect şi aş vrea să mulţumesc municipalităţii din Câmpia Turzii, dar şi R.E.A.D.C., care au depus mult efort în acest proiect şi cred că acest proiect este un foarte bun exemplu pentru că este primul oraş din România, din câte cunosc eu, care are toţi câinii înregistraţi. Aşa cum şi Comisia Europeană a observat, înregistrarea câinilor este un lucru foarte important pentru societate, acest pas este unul foarte important în înregistrarea animalelor, dar este unul foarte realist în a rezolva problema câinilor vagabonzi şi a conştientiza populaţia către o educaţie a creşterii câinilor. Eu sper ca acest exemplu să treacă dincolo de graniţele Câmpiei Turzii şi să avem posibilitatea, în colaborare cu R.E.A.D.C., să înregistrăm mai multe animale şi, de asemenea, să avem o bază de date cât mai mare a animalelor de companie din România."

Fragment din raportul R.E.A.D.C.:

"Primul eveniment de importanţă majoră în recuperarea unui câine pierdut a fost al cetăţeanului Moldovan Emil, la data de 15.12.2013, care şi-a reprimit animalul doar după câteva ore de la dispariţia lui, fiind contactată telefonic centrala permanentă R.E.A.D.C., de către un locuitor al oraşului Câmpia Turzii. Cetăţeanul a văzut câinele, a sunat la numărul R.E.A.D.C. de pe placheta reflectorizantă, transmiţând seria de înregistrare de pe reversul plăcuţei montate la zgarda patrupedului. Acest lucru a confirmat importanţa majoră a contactului optic imediat cu placheta R.E.A.D.C, care semnalizează: "Atenţie! Acest câine are stăpân, este înregistrat!", evitând astfel capturarea, transportul în adăpost, suferinţe inutile şi cheltuieli suplimentare."

Conducerea și cetățenii Municipiului Câmpia Turzii se pot mândri ca fiind primul oraș din România care are un inventar complet și actual al câinilor, cea mai modernă și performantă identificare, combinația plachetă-microcip-centrală permanentă, precum și înregistrarea lor într-un sistem internațional de căutare.

Comments

  • No comments made yet. Be the first to submit a comment

Leave your comment

Loading
Guest Thursday, 23 March 2023
Reload Image
CSS Valid | XHTML Valid | Top | + | - | reset | RTL | LTR
Copyright © Yougrids 2023 All rights reserved. Custom Design by Youjoomla.com
YJSimpleGrid Joomla! Templates Framework official website
Activitati